Prisen på penge og lån

Prisen på penge

Prisen på penge & lån afhænger af mange faktorer, men der er ingen tvivl om at renten og ÅOP er to af de nøgletal, du bør holde særligt godt øje med. Det er to af de procentsatser, der giver en klar indikation af hvilke løsninger der er billige og dyre.

ÅOP bliver normalt benævnt kiloprisen på penge, af den simple grund, at samtlige omkostninger bliver inkluderet. Der er ingen gebyrer der bliver glemt. Ingenting er overladt til tilfældighederne. Se mere om de økonomiske begreber og hvorfor lånets størrelse, kan have en betydning for prisen.

Betydningen af lånets størrelse

– Eksempel med lån på 85000 og 95000 kr. 

Lånebeløbets størrelse har en indflydelse på hvilken pris (læs: omkostninger) du kommer til at få som kunde. Jo flere penge du vil låne, desto mere kræver det at tilbagebetale dem. Tager vi et eksempel med et forbrugslån på 85000 vs. 95000 kr., vil det relativt set være sværere at tilbagebetale sidstnævnte.

Af den grund, kan du risikere at få en højere rente og flere omkostninger, i løbet af perioden. Ikke mindst fordi du typisk vælger en længere løbetid, hvor der så kan påløbe flere renter. Alt i alt medføre det en højere pris og det skal du være bevidst omkring.

Skulle du få lyst til at tjekke renteniveauer, priseksempler mv. for disse pengebeløb, kan du tjekke vores respektive sider om lån på 85000 og lån på 95000.

Det hele handler om risiko og afkast

Hele den økonomiske grundsætning -og teori kredser omkring forhold mellem risiko og afkast. Her er risiko, den som långiveren tager ved at udlåne dig fx. 85000 kroner. Afkastet er de indtægter de modtager, i form af renteomkostninger og gebyrer.

Den grundlæggende sammenhæng er, at jo mindre risiko de løber, desto mindre afkast vil de forlange. Det er derfor at forbrugere med en sund privatøkonomi, vil modtage lavere renter og omkostninger. Det er helt basalt, men noget de fleste danskere tænker over.

Det er derfor at du selv kan gøre en indsats for, at komme til at fremstå mere “attraktiv” i udbydernes øjne. Det være sig ved at mindske din dyre gæld, øge din indtjening eller forbedre dit rådighedsbeløb, ved at spare hvor du kan. Alle ting der kan være med til at styrke din profil, når selskaberne kreditvurderer dig ud fra din låneansøgning.

For at vende tilbage til eksemplet med forbrugslån på henholdsvis 85000 og 95000 kr., så er logikken helt simpel. En person med helt samme privatøkonomi, vil udgøre en større “risiko” ved et større beløb. Det siger sig selv. Det er derfor at lånets størrelse reelt set kan medføre højere omkostninger. At ÅOP kan være lavere er en anden snak, for det kan ligeledes skyldes at startomkostningerne bliver fordelt ud på flere måneder/år. Omend Finans Danmark anbefaler, at du vælger lånetilbuddet med den laveste ÅOP og Seniorpraksis er helt enige.